• Welke hoeveelheid strooien

Afhankelijk van de situatie moet u tussen de 4 en 6 keer per jaar strooien.

Bestrating (onkruidzout normaal) : ca. 25 gram per vierkante meter per keer. 

Grindpaden (onkruidzout grind) : 1e strooibeurt ca. 100 gram per vierkante meter per keer. Daarna ca. 25 gram per vierkante meter.

Op plaatsen waar het onkruid het meest groeit (vooral schaduwplekken) kunt u extra zout strooien.

  • Wanneer strooien

Het mooist is als u strooit wanneer u verwacht dat het een tijdje niet zal regenen. Niet strooien als u weet dat het gaat regenen.

Voor de werking van het zout hoeft het weinig of niet te regenen. Bij regenval lost het zout telkens een beetje op en heeft op den duur daarom geen werking meer.

  • Werking

U hoeft het onkruid niet vooraf te verwijderen.  De plantjes krijgen door de ziltige omgeving een overdosis aan zout binnen wanneer ze het water opnemen waardoor het afsterft.

Het onkruid wordt geel en verwelkt.  Dit is na 3 a 4 dagen al duidelijk zichtbaar.

  • Temperatuur

De temperatuur heeft invloed op de werking.  Het zout moet zijn werking doen door de opname via de wortels van het onkruid.

Omdat de groei in de winter sterk afneemt, is de opname ook minder.  De beste werking van het onkruidzout zal in het voorjaar zijn. Dus wanneer het onkruid weer overal tevoorschijn komt.

  • Welk onkruid

In principe is het onkruidzout geschikt voor alle onkruid wat op verharding  groeit (straat, terras, tennisbaan, oprijlaan, ect) 

Het onkruidzout is niet geschikt voor op losse grond of aarde, dus ook niet voor het gazon.  U dient op te passen dat het zout niet tussen de beplanting terecht komt. Bomen, struiken en planten kunnen net als het onkruid niet tegen een overdosis zout!

  • Verschil tussen strooizout en onkruidzout

Strooizout bestaat uit een overgroot deel uit fijn zout.  Na 1 regenbuitje is dat zout opgelost en verdwenen.  Onkruidzout is een grof steenzout waardoor het langzaam oplost en daardoor een langdurige werking heeft.

  • Schadelijk voor het milieu?

Rijkswaterstaat, een onafhankelijke partij,  heeft een onderzoek verricht naar de werking van onkruidzout op ZOAB. De conclusie is dat zout als bestrijdingsmiddel  tegen onkruid zeer effectief is. En dat het gebruik van onkruidzout minder milieubelastend is dan Glyfosaat. U kunt het artikel lezen door hier te klikken.

Strooi uiteraard met mate en niet meer dan noodzakelijk.

  • Natuursteen

Kalkhoudend natuursteen zoals marmer kan gevoelig zijn voor bijtende producten. Ook zout heeft hierop een bijtende werking en kan tot blijvende vlekken leiden. Geen onkruidzout gebruiken dus op kalkhoudend natuursteen. Informeert u  altijd eerst bij de leverancier van uw natuursteen in geval u twijfelt.

  • Dieren

Onkruidzout is zeer zuiver kwaliteit zout zonder chemicaliën of andere toevoegingen. Maar zout is niet gezond voor mens en dier, althans wanneer je er teveel van binnen krijgt. Laat uw dieren niet in het gebied lopen waar net is gestrooid, ter bescherming van de voetzooltjes / pootjes maar ook om te voorkomen dat het dier het zout zou oplikken. Eigenlijk geldt hier dezelfde voorzorg die u neemt als er in de winter door Gemeenten zout is gestrooid op de wegen.

  • Tennisbaan

Om de tennisbaan onkruid en mosvrij te houden strooit u 4 tot 6 keer per jaar circa 20 – 25 gram zout per M2 per strooibeurt.

  • Grindpaden

Gebruik hiervoor het speciale onkruidzout grind. De korrel is groter waardoor het langer in het grind blijft. Om het grind onkruidvrij te houden strooit u circa 3 x per jaar ongeveer 25 gram per M2.